Belföld

Hajózható csatornát építenének az ország közepére

A 46 méter széles Duna-Tisza-csatorna az öntözésben is nagy szerepet játszhatna.

Balogh József, Bács-Kiskun megyei fideszes képviselő kérdést nyújtott be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, amiben arról érdeklődik, tudja-e a kormány, hogy egy Duna-Tisza Csatorna Zrt. nevű cég meg szeretné építeni a két folyót összekötő csatornát, illetve szerepet vállal-e ebben az állam – írja az [origo].

A cég képviselője Tass község képviselő-testületi ülésén is megjelent, hogy egy 46 méter széles, hajózható csatorna tervéről tájékoztassa a helyieket. “2002-ben, már nyugdíjasként unatkoztam, és húztam egy vonalat Tass és Szolnok közt, hogy ide kellene csinálni egy csatornát” – mondta az [origo]-nak Csizmadia Pál nyugalmazott mérnök, a Duna-Tisza Csatorna Zrt. projektvezetője. Először hajózási útvonalként gondolt a tervre, de más szakértőkkel egyeztetve inkább a Homokhátság vízpótlása lett az elsődleges cél.

A mérnök szerint elképzelhető, hogy az elsivatagosodás miatt jelentős népességet kell majd átköltöztetni a Kiskunságból, a csatornával viszont “Európa éléskamrájává” lehetne tenni a vidéket, miközben hajóforgalmat is lehetne bonyolítani. A csatornát egyébként korábban az Új Magyarország fejlesztési terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Programjában is megemlítették, valamint az MSZP és a Jobbik választási ígéretei között is szerepelt – írja a hírportál.

A Duna-Tisza-csatorna terve nem új ötlet, egy közel 300 éves tervet elevenítettek most fel.

AJÁNLOTT LINK:

46 méter széles árkot vágna az ország közepén egy nyugdíjas mérnök ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik