Belföld

“A Fidesz felszámolja a jogállamot”

Bauer Tamás szerint Orbán politikája Magyarország hanyatlásához vezet.

Bauer Tamás szerint a Fidesz felszámolja a jogállamot, Orbán Viktor újraéleszti az állampárti hűségkényszert. A közgazdász, politikai közíró a 168 óra című hetilapnak azt mondja, ezt nem lehet megtenni alkotmányosan kétharmados többséggel sem, mert a demokrácia nem csak négyévenkénti választást jelent.

Szerinte a Fidesz a Putyin-modellt mintázza, hatalma tartósítására átalakítja a választási rendszert, ellenőrzés alá vonja a médiát és a kormánytól eddig független testületeket. Orbán Viktor minden kontrollintézmény élére a saját emberét ültette, “a köztársasági elnök is az ő udvaronca”. A hatalmi ágak elválasztása ezzel megszűnt, és ez nem fér össze az alkotmánnyal.

Orbán azt csinál, amit akar, kizárólagossá tette a hatalomgyakorlást, noha ezt az alkotmány tiltja és kimondja: mindenkinek joga és kötelessége ez ellen fellépni. Akkor is alkotmányellenes a Fidesz eljárása, ha közben az alkotmány egyes pontjait ehhez igazította. Bauer szerint az autokratikus berendezkedés visszaüt, elhitelteleníti a hatalmat, amelynek senki sem hisz.

A Fidesz egyik legveszélyesebb törvénymódosításának Bauer azt tartja, hogy a köztisztviselők két hónapon belül indoklás nélkül elküldhetők. “Ez a félelem törvénye”, mert azt üzeni az országnak, hogy “nem elég nem szemben állni a Fidesszel, szolgálni kell a pártot”. Ennek mai példája Bihari Mihály alkotmánybírói és Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnöki kinevezése.

Szerinte butaság, hogy a kormányfő azt hiszi, megbukott a szabad piacgazdaság. Orbán politikája az elszigetelődés, a lemaradás időszaka lesz, Magyarország hanyatlásához vezet. Minél több időt tölt a hatalomban, annál inkább. Magyarország számára létkérdés, hogy új alternatíva jelenjen meg a Fidesszel és politikájával szemben.

Féktelenség (168 óra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik