Belföld

3,5 milliárdos uniós támogatásról mond le Nyíregyháza

Csaknem ötven településsel együtt nem kívánnak részt venni az egészségesivóvíz-program európai uniós projektjében.

A döntést azzal indokolták, hogy a programban való részvétel aránytalanul nagy terhet róna a lakosságra: számítások szerint legalább 25 százalékkal drágulna a víz, amelynek köbmétere jelenleg áfa nélkül 186 forint Nyíregyházán. A beruházás során olyan részeket is cserélni kellett volna, amelyek egyébként megfelelnek a jelenleg érvényes előírásoknak. Azt, hogy a térségében szolgáltatott ivóvíz az uniós normáknak megfeleljen, egymilliárd forintos saját forrásból meg tudja oldani a szolgáltató – ennyi lenne egyébként a pályázati önerő is.

A határozatot, hogy a Nyírségvíz Zrt. által ellátott önkormányzatok kivonulnak a programból, teljes egyetértésben hozta meg a tulajdonosi kör, és a pártok képviselői is kivétel nélkül támogatták. Csabai Lászlóné polgármester úgy fogalmazott: ez a döntés szinkronban van a kormány intézkedésével, amely szerint ahol lehet, takarítsanak meg uniós forrásokat, illetve hatékonyabban használják fel.

Hozzátette: azt szeretnék, ha annak a pénznek, amelyről az ivóvízprogramban lemondtak, legalább a fele a szennyvízhálózat fejlesztését szolgáló pályázaton visszakerülhetne a térségbe. Akkor 100 százalékos lehetne a szennyvízprogram, amely a már elbírált, vagy jelenleg elbírálás alatt lévő pályázatoknak köszönhetően 2015-re a térség 95 százalékában kiépül. Hét településen 15 ezer emberen segíthetne, ha az összeget átcsoportosítanák erre a célra. Ebben számít Nyíregyháza országgyűlési képviselőinek támogatására is – tette hozzá.

Móricz István, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója elmondta, a cég működési költségei az országban a legalacsonyabbak közé tartoznak, karbantartásra szinte itt költik a legtöbbet az országban, viszont – éppen ezért – hibaelhárításra szinte a legkevesebbet kell fordítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik