Belföld

Schmitt Pál szerint a “tudás közkincs”

Az államfő úgy fogalmazott: "A magyar oktatás új műveltségeszményért kiált."

Minden, magára valamit is adó ország különleges forrásként tekint a tudásra, ami közkincs – mondta az államfő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitóján. Schmitt Pál – idézve Eötvös József 1848-as kultuszminisztert – úgy vélte: “eszköz” az ember, a tudás, a tehetség haszonra váltható nemzetgazdasági mérőszám.

A köztársasági elnök szerint a magyar oktatásügy mai problémái is olyan, minden részletet érintő gondok, amelyekről aligha lehet külön a felsőoktatás, külön a közoktatás kérdéseként beszélni. Példaként említette, hogy a középiskolákból egyre bizonytalanabb tudással érkeznek a diákok az egyetemekre és főiskolákra – ahogy fogalmazott – “egyre könnyebb a batyu a hátukon”.

Schmitt Pál beszédében kétségbeejtőnek nevezte, hogy az érettségizett fiatalok jelentős többsége nincs tisztában a történelem, a földrajz, a fizika tényeivel, nem tudja elhelyezni Magyarországot a világ kultúrájában, és alig érti, amit olvas.

Mint mondta, az egyetem különleges, autonóm intézmény, de szoros kapcsolatban van az élettel, a közösséggel. Minden egyes diák pedig a nemzet befektetése – tette hozzá, majd azt mondta: ezért minden oktatónak és hallgatónak kötelessége komolyan venni a következő három-öt év munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik