Belföld

ÁSZ: íme néhány MNV-csontváz

Sokszor sem a jogra, sem az állam érdekeire nem figyeltek.

Igen súlyos megállapításokat tesz az Állami Számvevőszék arról, miként műkődött tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A parlamentnek benyújtott jelentés nemcsak azt állapítja meg, hogy a vagyonnyilvántartás nem teljes körű, de azt is, hogy a döntéshozók sokszor sem a jogra, sem az állam érdekeire nem figyeltek. A számvevők több megállapítása újra munkát adhat az ügyészeknek – jelezte már tegnap Domokos László elnök.

Most kiderült, hogy a számvevők komoly hibákat jeleztek a döntési mechanizmusban, amely a döntéshozóknak nagy, az ellenőrzést végzőknek kicsi mozgásteret biztosított. Az MNV Zrt. vezérigazgatója saját hatáskörében a döntések 4%-át hozta meg, a döntések előkészítésekor hozott határozataival jelentősen befolyásolta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntéseit.

Felelősségre vonás Tátrai Milkós vezérigazgató (képünkön) munkaviszonyának felmondásán túl nem történt, pedig a számvevők szerint a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekeinek elsődleges figyelembevételével születtek és az ÁSZ szerint a vagyontanácsot is felelősség terheli.

Konkrét eseteket is megemlít az ÁSZ. A már ismert ügyeken (Malév, a Bábolna és több székház) kívül az MNV 2009-ben sem biztosította maradéktalanul az állami vagyon feletti hatáskörébe tartozó tulajdonosi jogok és kötelezettségek ellátását, és arra is volt példa, hogy döntéseit a kormány döntésének figyelembevétele nélkül hozta meg (pl. Gyümölcstermesztési Kutató Kht.-k, OHKI Kht.).

Egyes döntések nem felelős tulajdonosi szemléletben születtek (pl. MVM Zrt. tőkeemelés), illetve azok nem a magyar állam elsődleges érdekét (pl. Nemzetközi Vegyépszer Zrt. költségvetési viszontgarancia) és az állami vagyon védelmét (pl. Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kht.) szolgálták.

Ajánlott link:

Jelentés az MNV 2009. évi tevékenységének ellenőrzéséről (Állami Számvevőszék)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik