Belföld

Vasprefektus az elszámoltatás küszöbén

Gergényit a héten meghallgatnák a 2006. őszi rendőri jogsértésekről.

A héten folytatja munkáját a 2006. őszi rendőri túlkapásokat és jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság – írja a Magyar Hírlap. Szerdára kapott meghívót többek között Szabadfi Árpád akkori országos főkapitány-helyettes, Such György, a Magyar Rádió volt elnöke és Mangel Gyöngyi riporter, akit a rádió épületénél történt eseményekről kérdeznének.

Péntekre hívták az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium akkori államtitkárát, Kondorosi Ferencet és Gergényi Pétert, de a volt budapesti rendőrfőkapitány aligha megy el az ülésre – írja a lap, amely szerint közben folyamatosan dolgozik az ügyön a Balsai István miniszterelnöki megbízott által vezetett munkacsoport is.

Ahogy a testület vezetőjétől, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírótól az újság megtudta: még a dokumentumok feldolgozásának elején tartanak. „Ez igen aprólékos munka, a rendőrségtől kapott CD-k és DVD-k kiértékeléséhez például szakértőkre is szükség lesz” – hangsúlyozta Völgyesi.

A rendőrségen túl más szervektől is igyekeznek információkat beszerezni. A vizsgálat szempontjából különösen fontosak a politikai és rendőri vezetők között lezajlott telefonbeszélgetések. Bár ezek tartalmát nem lehet megismerni, arra van esély, hogy kiderüljön, ki, mikor hol tartózkodott.

Az adatokat összevetik az iratokban szereplő információkkal. A cél, hogy percről percre rekonstruálják az eseményeket. Mint korábban Gulyás Gergely, a parlamenti albizottság fideszes elnöke elmondta, a testület az ősz folyamán Gyurcsány Ferencet is meg szerette volna hallgatni, ám a bukott miniszterelnök jelezte, nem tesz eleget a meghívásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik