Belföld

Semjén az egyházi iskolák ütemezett kárpótlásáról

Nem egy összegben kapják meg a négymilliárdot, hanem ütemezve.

A jövő évi költségvetésben megkezdődhet az egyházi iskolák finanszírozási kárpótlása – erősítette meg Semjén Zsolt az MTI-nek. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: amit ellenzékben mondtak, azt változatlanul fenntartják, a számvevőszék által megállapított összegeket elismerik, a csaknem négymilliárdos törvényellenes elvonást visszapótolják.

Semjén Zsolt az egyházakat már tájékoztatta, hogy valószínűleg nem tudják a hiányzó forrásokat egy összegben visszafizetni. Ugyanakkor biztos, hogy meg fognak tudni állapodni az ütemezésről. Jövőre az összeg visszapótlása elkezdődik, ahogy az ország teherbíró képessége megengedi “a Gyurcsány-Bajnai kormány által okozott károkat jóváteszik” – ígérte a miniszterelnök-helyettes.

Az ÁSz korábban úgy vélte, hogy 2005-2006-ban a közoktatási kiegészítő támogatás összege nem felelt meg az egyház-finanszírozási törvény előírásainak, az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletnek és az éves költségvetési törvények végrehajtásáról szóló törvényeknek. Az ÁSZ megállapította, a finanszírozásból négymilliárd forint hiányzik a közoktatási normatíva elmaradása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik