Belföld

Romagyilkosságok: a KBH elaltatta a vizsgálók figyelmét

Az előző Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának több tagja egybehangzóan állítja: elaltatta a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) a romagyilkosságokkal összefüggésben a szolgálatok felelősségét vizsgáló képviselők figyelmét. Néhányan ezért indokoltnak tartanák a tavaly novemberben lezárt vizsgálat folytatását - írja a Népszabadság.

A hat roma (köztük egy ötéves kisfiú) halálával végződött gyilkosságsorozat feltételezett elkövetőinek elfogása után még az előző Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tényfeltáró bizottságot küldött ki, tisztázandó, kellően hatékonyan végezték-e törvényben előírt feladataikat a nemzetbiztonsági szolgálatok. Korábban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak ugyanis napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a szolgálatoknak milyen szerepük volt a sorozatgyilkosság felderítésében. A Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő miniszter jelentősnek tartotta az NBH szerepét, a rendőrség ugyanakkor azt állította, a gyanúsítottak elfogása előtt nem kaptak érdemi, a nyomozást segítő információt a szolgálatoktól.

Az egyik gyanúsított, Cs. István, aki a rendőrségi gyanúsítása szerint a két utolsó gyilkosság helyszínén, Tiszalökön és Kislétán sofőrködött a K. testvéreknek, a Magyar Nemzet birtokában lévő egyik rendőrségi vallomásában azt mondta: a kislétai gyilkosság után találkozott egykori tartótisztjével a Katonai Biztonsági Hivataltól. Ezt az információt – mint azt lapunk érdeklődésére három bizottsági tag, Demeter Ervin (Fidesz), Gulyás József (SZDSZ) és Tóth Károly (MSZP) egybehangzóan állította – a KBH elhallgatta a parlamenti bizottság előtt. Elaltattak minket – fogalmazott Gulyás.

Közölték, hogy korábban valóban kapcsolatban álltak Cs. Istvánnal, informátorként használták, de később elengedték. Arról egy szót sem szóltak, hogy a sorozatgyilkosság alatt újra kapcsolatba léptek Cs.-vel. Az NBH több ezer oldalnyi iratot adott át a bizottságnak, arra koncentráltunk, a KBH-s szállal nem is foglalkoztunk tovább – ismerte el Gulyás, aki szerint az új parlament nemzetbiztonsági bizottságának ismét fel kellene állítania egy tényfeltáró bizottságot és a végére kellene járnia mindannak, ami Cs. István vallomásában szerepel. Hasonlóan vélekedett Tóth Károly is, aki a KBH-s szál vizsgálatát „nagyon is indokoltnak” tartaná, de az egész ügyet parlamenti bizottsági szinten nem venné újra elő. Demeter Ervin úgy fogalmazott, hogy a KBH a tavalyi vizsgálat idején „átverte” a tényfeltáró bizottságot, de azt közölte, hogy „a KBH-tól és környékéről” már mindenkit elküldtek, akit szakmai felelősség terhelhet a történtekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik