Belföld

Rektori búcsú a csúcsfizetéstől

Az új tanévtől minden második intézményvezetőnek csökken fizetése.

Rájuk is vonatkozik a kormány által bevezetett havi bruttó kétmilliós bérplafon – írja a Magyar Nemzet. Van olyan rektor, aki ősztől ötven százalékkal kevesebbet visz haza szeptember 1-jétől, amikor hatályba a jogszabály, amely havi bruttó kétmilliós bérplafont vezet be a közszférában.

A jegybank elnökének fizetése és más vezetők bére mellett a korábban közfelháborodást kiváltó rektori csúcsfizetések is csökkennek. Az egyes pénzügyi törvények megalkotásáról és módosításáról szóló jogszabálycsomag rendelkezik a pénzügyi szervezetekről, amelyeknél jövedelemkorlátot vezetnek be. A törvény ide sorolja az állami felsőoktatási intézményeket is.

A jogszabály szerint a felsőoktatási intézmények alkalmazottainak – ideértve a gazdasági tanács tagjait is – a tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő havi járandósága nem haladhatja meg a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó, nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.

Tavaly az országos bruttó átlagkereset 199 800 forint volt, vagyis szeptembertől egy rektor sem kaphat havi 1,998 milliónál magasabb fizetést. A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által májusban közzétett lista szerint a 27 állami felsőoktatási intézmény vezetői közül 13 rektori fizetés lépte túl ezt a küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik