Belföld

Elemzés Orbán korlátairól és első 100 napjáról

24.hu
24.hu

2010. 08. 30. 09:07

Tölgyessy Péter szerint a hatalom korlátja még sokáig "csak a külföld és a gazdasági realitás lehet".

Az MR1-Kossuth Rádió politikai elemzőjeként szereplő alkotmányjogász szerint Orbán Viktor sikerrel indította el az új politikai szerkezet eszmei, hatalmi kereteinek felállítását. Mint mondta: a módszeresen térfoglaló új hatalom korlátja sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet.

Tölgyessy Péter a közrádió reggeli műsorában úgy vélte, mára a hatalommegosztásra, a jog uralmára és a piaci versenyre épített nyugatos rendszerbe vetett hit megingott, helyette Orbán a keletiesebb, a tényleges igazságosságot ígérő erős vezetőt és úgynevezett tényleges plebejus-demokráciát ajánl.

Az elemző szerint a kormányfő tudatosan jutalmazza a táborába átállókat, döntéseiben nem a jobboldal egészéhez való lojalitás, a fideszes múlt a meghatározó, inkább a személyéhez való hűség. Ideálja az ország egyetlen, ellenpontok nélküli központból való irányítása, amit a magyar társadalom egyelőre támogat, a többség elégedett a kormány tevékenységével.

Mivel hiányzik a hazai közéletből a hathatós ellenzék, így a módszeresen térfoglaló új hatalom korlátja még sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet. Az önkormányzati választások után már csaknem minden hatalom Orbán Viktornál lesz, amivel teljessé válik felelőssége az általa létrehozott rendszer tényleges eredményességéért – mondta Tölgyessy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.