Belföld

“Demszky rendkívül rossz állapotban adja át a fővárost”

Atkári János szerint a pénzügyi tartalékok csak papíron léteznek.

Ahhoz képest, hogy a főpolgármesternek az utóbbi években leszűkült a mozgástere, teljesítette az elvárhatót – mondta az InfoRádiónak a Pénzügykutató Zrt. önkormányzati igazgatója. Atkári János úgy vélte, Demszky Gábor kudarca az, hogy nem tudta átlépni a saját árnyékát.

Mint mondta, az, hogy a főpolgármester rendkívül szűkös erőforrásokkal, mozgástér hiányában, sokszor a kormányzat ellenállásával szemben dolgozva is működtetni tudta a várost, nem kis teljesítmény, bár Demszkynek komoly felelőssége van abban, hogy rendkívül rossz állapotban adja át a fővárost az utódjának. Ráadásul a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amilyet az a főpolgármester búcsúbeszédében ábrázolt – tette hozzá. Szerinte a pénzügyi tartalékok számai igazak ugyan, de ezek az összegek csak papíron léteznek, mivel már az utolsó fillérig elköltötték.

Mindez akkor derül majd ki, ha az érvényben lévő kötelezettségek, projektek számlái beérkeznek, és nem lesz fedezet a megvalósításra, sőt, a főváros működtetésére sem – mondta az igazgató. Ez nemcsak a BKV-ra igaz, hanem az utak, illetve az intézmények felújítási költségeire, valamint az eszközbeszerezésekre is – tette hozzá Atkári.

Megdöbbentő, hogy az ezekre fordítható összegek már nem találhatóak meg a korábbi évek fejlesztési terveinek dokumentumaiban sem, hanem ott csupán a sajtóban folyton emlegetett nagyberuházások költségtételei fordulnak elő – emlékeztetett az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik