Belföld

120 ezer magyar gyerek alultáplált

A jog nem foglalkozik azzal, hogy sok gyereket iskola helyett idénymunkára küldenek.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány számításai szerint 120 ezer magyar gyermek alultáplált. 20 ezer csak az iskolában, óvodában jut ennivalóhoz ingyen, hétvégén szinte egyáltalán nem. Közben egyre kevesebb az adomány, amelyből segíteni tudnak nekik.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány koordinátora elmondta: folyamatosan szerveznek gyűjtéseket, hogy támogatni tudják a szülőket, akiknek a 95 százalékánál abból adódnak nehézségei, hogy elveszítették a munkájukat.

A gyermekszegénység megállítására a 2006-os választások előtt Gyurcsány Ferenc még 80 milliárd forintot ígért, három évre elosztva. Az egykori kormányfő korábban úgy fogalmazott: „a kormány nem egyszerűen politikai propagandának képzeli ezt a dolgot, hanem megértette, hogy mi a dolga” – emlékeztet a hírTV.

A terv mégis propaganda maradt. A Gyermekszegénység Elleni Programiroda szakértője azt mondta: a tervezett 80 milliárd a legsürgetőbb lépésekhez kellett volna, és valójában nem lett belőle semmi. Farkas Zsombor szerint a gyerekek sokszor azért maradnak ki az iskolából, mert a pénzhiány miatt a családok inkább idénymunkára küldik őket.

A családi pótlék szigorítása miatt azonban ennek idén következményei lesznek. 50 órányi igazolatlan hiányzás után pénz helyett természetbeni juttatásként kapják meg a támogatást. Utóbbi jogszabály pusztán arra jó, hogy egy csomó emberrel példát lehet statuálni, de attól még nem oldódik meg az alapprobléma – mondta Herczog Mária a Klubrádióban.

A szociológus megismételte, hogy a törvény végrehajtásához semmiféle érdemi, szakmai segítséget nem adott a kormány sem az iskoláknak, sem az önkormányzatoknak, sem a szülőknek, és a jogszabály nem foglalkozik az okokkal, pedig azok megoldásáról kellene beszélni.

“Ha kiszámolom, hogy mennyi munkaidőt és energiát fog elvinni az új rendszer, akkor ebből a pénzből inkább felzárkóztató programot kellene indítani – vélte a szociológus. Más országokban ezeket a gyerekeket és szülőket inkább jutalmazza a rendszer” – tette hozzá a szociológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik