Belföld

Már csak öt napig lehet kopogtatni

Egyre nehezebb ajánlószelvényeket gyűjteni.

Egyre nehezebb az ajánlószelvények gyűjtése, a nagyobb pártok képviselő-, polgármester-, valamint főpolgármester-jelöltjeinek gyűjtő aktivisták már végigjárták a választókerületek utcáit, ám a kisebb pártok, jelölőszervezetek segítői várhatóan még az utolsó percekig, péntek délutánig dolgoznak, hogy a “maradékból” összegyűjtsék a szükséges számú ajánlást Budapesten.

Az MTI által megkérdezett ajánlószelvény-gyűjtők arról számoltak be, hogy a korábbi választásokon tapasztalt visszaélések miatt sokan inkább maguk vitték be szelvényeiket a pártirodákba, vagy a szóróanyagokon meghirdetett átvevőhelyekre. Ez a fajta bizalmatlanság azonban nem minden kerületben volt egyformán nagy; inkább azokra a városrészekre volt jellemző, ahonnan például levélszekrény-feltörésekről érkeztek hírek.

Többen arról is beszámoltak, hogy sok nyugdíjas, idős ember óvatosságból nem is nyit ajtót nekik, mert attól tartanak, hátha csak egy újabb tolvaj próbál meg ezzel az ürüggyel bejutni hozzájuk. Beszámolójuk szerint, ahogy a korábbi választások előtt is, most is azok az aktivisták tudták a legtöbb szelvényt “begyűjteni”, akik már a kipostázás napjaiban – augusztus 16. és 19. között – becsöngettek a választókhoz. Elmondták azt is, tapasztalataik szerint a választók egy kisebb részének mindegy, kinek adja oda a szelvényeit, ők azok, akik úgy érzik, szívességet tesznek a gyűjtőknek azzal, hogy nekik adják oda az ajánlásokat. Ezek a választók – szerintük – a politikailag “passzív” réteghez tartozhatnak, azok közé, akik valószínűleg nem is mennek el szavazni.

Az aktivistáknak komoly gondot jelent sokszor az is, hogy a választók nem töltik ki előre a szelvényeket, márpedig az adatok felvezetése időigényes. Gyakran 15-20 percet is eltöltenek egy lakásban, mire az ott élők mindhárom szelvényét ki tudják töltetni vagy tölteni. Bosszankodnak a gyűjtők a sok rosszul kitöltött szelvények miatt is. Nagyon sokan ugyanis összekeverik az országgyűlési és az önkormányzati választókerületek határait, és tovább bonyolítja ennek megértését, ha például a helyi polgármesterjelölt egyben országgyűlési képviselő is, vagy ha áprilisig az volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik