Belföld

36 ezren ajánlják Horváth Csabát polgármesternek

Nyilvántartásba vette Horváth Csabát, az MSZP főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási bizottság (FVB) vasárnap esti ülésén.

A szocialisták jelöltje a szükséges mintegy 28 ezernél 11 ezerrel több, összesen 39.181 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze, ebből az ellenőrzések során 36.674-et találtak érvényesnek.

Horváth Csaba az első főpolgármester-jelölt, akit nyilvántartásba vett az FVB az október 3-ai választásra. A szocialista politikus pénteken adta le ajánlószelvényeit, aznap rögzítették a választási rendszerben főpolgármester-jelöltként, és most döntöttek a nyilvántartásba vételéről.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott. A korábbi választásokon elegendő volt, ha valaki a fővárosi választók fél százalékának ajánlását megszerezte, ezt a “küszöböt” emelte az új országgyűlés négyszer magasabbra. Mivel Budapesten 1.407.470 választásra jogosult szerepel a közszemlére tett névjegyzékben, a főpolgármester-jelölt állításához 28.150 érvényes ajánlás szükséges.

A főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek bejelentési határideje öt nap múlva, pénteken délután négy órakor jár le; ezért az ajánlószelvényeket is addig lehet gyűjteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik