Belföld

Vita az ingyenes oltásról

Az ÁNTSZ-nél azt mondták: két hét múlva lehet többet tudni a kérdésről.

Az idei influenzaszezonban a H1N1 ellen is beoltják, aki a szezonális influenza elleni védőoltást kéri. Az InfoRádió úgy értesült: vita alakult ki arról, kik lehetnek jogosultak az 1,3 millió adag ingyenvakcinára.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a 2010/2011-es influenzaszezonban az influenzavakcina tartalmaz egy A (H1N1), egy A- (H3N2) és egy B-szerű törzset. Az idei szezonra ajánlott oltóanyagban felhasznált A (H1N1) törzs megegyezik a 2009-ben indult influenzajárványt okozó vírussal – olvasható az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

A sokat vitatott újinfluenza elleni vakcina tehát a háromkomponensű szezonális oltás egyik eleme lesz. Vagyis aki a már ismert, Fluval AB névre hallgató vakcinát kéri, azt beoltják az új vírus ellen is. Azt még az ÁNTSZ sem tudja, hogy külön a H1N1 elleni szer igényelhető lesz-e.

Évek óta a leginkább veszélyeztetett 1 millió 300 ezer páciens kapja ingyen a védőoltást, de most vita alakult ki arról, idén kik részesülhetnek ebben. Ugyanis míg a szezonális járvány általában az idősebbeket támadja meg, az új vírus különlegessége épp az volt, hogy a fiatalok és a várandós nők lettek rá fogékonyabbak. Kérdés tehát, hogy az idei szezonban a mindkét vírus ellen védő ingyenes vakcinákat kiknek ajánlják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik