Belföld

Pénzkérdés az ivóvíz

Az önkormányzatok ódzkodnak a programtól. Brüsszel hallgat.

Noha tavaly szeptemberben hároméves haladékot kért Magyarország az arzénnal kapcsolatos vízminőségi gondok megoldására, az Európai Bizottság még nem adott végleges választ – írja a Népszava, amely szerint végtelenül lassan halad az ivóvízminőség-javító program.

Az önkormányzatok főleg az önerő hiánya és a vízdíjak emelkedése miatt vonakodnak belépni, noha ez az egyetlen esélyük, hogy e célra pénzt kapjanak. A program támogatása 90 százalékos, a hátrányos helyzetű települések 5-6 százalékos plusztámogatást kaphatnak az EU önerőalapjából.

A települések ezenkívül kedvezményes kamattámogatású hiteleket is felvehetnek, pályázhatnak új vízbázis kiépítésére, a technológia továbbfejlesztésére is. Azoknak, akik nem pályáznak, később valószínűleg saját zsebből kell fedezniük az ivóvízjavítás beruházásainak teljes költségét, hiszen a várakozások szerint 2013-tól ivóvízre Magyarország nem kap majd uniós forrást.

Jelenleg több mint 400 településen magasabb az arzénkoncentráció az előírtnál, főként az Észak-, illetve a Dél-alföldi régióban – ismerteti a napilap. A csatlakozási szerződés szerint Magyarország 2009. december 25-ig térhetett el az arzénre meghatározott vízminőségi határértéktől, vagyis a 10 mikrogramm/liter arzéntartalomtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik