Belföld

Iskolakezdés 17 fokban – narancssárga figyelmeztetés

Késő délután hidegfront érkezik, nyugaton egyre több helyen lehet eső, zápor, zivatar.

Eleinte országszerte napos idő lesz, de késő délután hidegfront éri el az országot. Északnyugaton egyre több helyen lehet csapadék. A szél megerősödik, zivatarok idején viharossá fokozódik. Ma napközben 28-33, késő este 18-26 fok között alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két régióra is narancssárga riasztást adott ki, mert akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az előrejelzés szerint körülbelül 16 óra után északnyugat felől egyre többfelé lehet zivatar, a csapadékzóna az esti órákban eléri az északi és középső országrészt.

Keleten, délkeleten csak kevés helyen várható zivatar, míg a Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat. Zivatart viharos (60-80 km/h) széllökések és kisebb méretű jég kísérhet. A Dunántúlon és északon felhőszakadásból 20-30 mm csapadék is hullhat lokálisan.

A következő napokban a hidegfront hatására fokozatos lehűlés kezdődik. Eleinte gyakran lesz erősen felhős az ég, majd kevesebb lesz a felhő, több-kevesebb időre kisüt a nap.

Szombaton még a nyugati, délnyugati tájakon fordulhat elő egy-egy zivatar. Szombatra csaknem 10 fokkal mérséklődik a hőmérséklet, napközben 20 fok körüli csúcshőmérséklet várható. Ez a hűvösebb jellegű idő egészen jövő hét csütörtökig marad.

A jövő hét elején további lehűlés valószínű, igazi őszi fogadja a tanévkezdést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 23 fok között valószínű.

A tapasztalatok szerint a hidegfrontra érzékenyeknél csökken a koncentráció, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás és türelmetlenség jelentkezhet, valamint erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok. Fokozódhatnak a migrénes fájdalmak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik