Belföld

Emelkedett a részvénypiac, az OTP esett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 278,27 pontos, 1,28 százalékos emelkedéssel, 22.024,37 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 16,3 milliárd forint volt, a vezető részvények közül csak az OTP árfolyama esett az előző napi záráshoz képest, a többi blue chip nyereséggel zárt.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, hogy nagy eladói nyomás volt az OTP piacán, a bankpapír árfolyama nagy forgalom mellett esett, míg a többi vezető részvény jól teljesített.

Megjegyezte, hogy a piac forgalma kezd élénkülni, bár még mindig nem éri el az átlagost.

Délután az Egyesült Államokban két fontos mutató jelent meg, amelyek hatással voltak a részvénypiacokra. Ezzel kapcsolatban az üzletkötő kifejtette: a második negyedéves amerikai GDP-adat enyhén pozitív, a Michigan egyetem amerikai fogyasztói hangulatot jelző indexe pedig enyhén negatív hatású volt. Emiatt a zárás előtt volatilis kereskedés alakult ki, de napon belül inkább emelkedő volt a piac.

A jövő heti kilátásokkal kapcsolatban Varjú Péter úgy vélekedett, hogy a tengerentúli és a nyugat-európai tőzsdéken az előrejelzések szerint fordulat várható az utóbbi időszakban tapasztalt visszaesés után, így nem kizárt, hogy a magyar börzén is heves emelkedés indul meg.

A Mol 500 forinttal, 2,46 százalékkal 20 850 forintra erősödött, az OTP részvények ára 65 forinttal, 1,42 százalékkal 4 500-ra csökkent, a Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 1,95 százalékkal 678 forintra nőtt, a Richter papírok árfolyama pedig 900 forinttal, 2,00 százalékkal 45.900 forintra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik