Belföld

Újra lesz helyük az elmebetegeknek

Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben lenne a magas biztonságú osztály.

Az előző kormány átgondolatlan döntéseinek eredménye, hogy mára a pszichiátriai ellátásban súlyos társadalmi problémákkal összefüggő állapotok uralkodnak – írja a Magyar Hírlap. Az egészségügyi ágazat új vezetőinek éppen ezért kiemelt téma a pszichiátriai ellátás helyzete.

Ennek megfelelően a tárca folyamatos egyeztetést folytat a pszichiátriai, addiktológiai, gyermekpszichiátriai és neurológiai szakma vezetőivel. A legutóbbi egyeztetés augusztus 24-én volt. A súlyos gondok enyhítésére már szóba került egy új pszichiátriai intézmény létrehozása.

Cserháti Péter helyettes egészségügyi államtitkár tájékoztatása szerint a résztvevők pontosították a tervezett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet szakmai profilját. Ennek részét képezi majd egy úgynevezett magas biztonságú osztály, amely az ország egész területéről speciális körülmények között fogadja majd a pszichiátriai, illetve addiktológiai okból ön- és közveszélyessé vált betegeket. A szakember hozzátette: Európában szinte már csak Magyarországon nincs ilyen.

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy középkori szemlélet uralkodik a hazai értelmi fogyatékosokat és pszichiátriai betegeket ellátó intézményekben. Kilencven százalékukban meghaladja a 120 főt az ellátottak száma, így értelmi fejlődésük és az otthoni körülmények megteremtése lehetetlen.

A többségében régi kastélyokban kialakított intézmények ráadásul a városoktól távol vannak, így egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen látogassák rokonaikat. A szociális tárca helyettes államtitkára ígéretet tett arra, hogy 2013-ig lakóotthonokba helyezik át azon érintetteket, akik erre vállalkoznak és felkészültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik