Belföld

Boross a királyságot sem zárná ki

A volt kormányfő erősítené a kormányfői pozíciót, gyengítené az államfőit.

Boross Péter növelné a kormányfői pozíció erejét, az államfőnek jelképes szerepet adna. Az új Alkotmány koncepcióját kidolgozó testület tagjaként a volt kormányfő a Heti Válasznak elmondta, az alaptörvényt leegyszerűsítené, hogy az az egyén-hatalom viszonyáról szóljon.

Boross Péter igennel felelt arra a kérdésre, hogy szerinte akkor – ha ilyen lesz az új alkotmány -, Schmitt Pál “telitalálat”-e. “Magas, fess, jóképű ember. Remélem elfelejti, hogy saját államfői programot akar alkotni, s elsősorban az érzelmi mezőben mozog majd, az állam atyjaként. Ha így tesz, egy idő után minden bizonnyal meg fogják kedvelni” – fogalmazott.

A volt kormányfő ismét kiállt a Szent Korona alaptörvényben való szerepeltetése mellett, és arra a felvetésre, hogy “most akár államformát is válthatnánk”, úgy reagált: “hitem szerint lehetnénk királyság is”, eddig azonban valószínűleg nem kell elmenni az új alkotmánnyal.

A politikus a gyermekteleneket különadóval sújtaná, nem ért egyet az adócsökkentéssel. Úgy véli, ha alacsonyak az adó, a népszaporulat növelését célzó kedvezmény jelképesek lesz. Szerinte “marad a különadó mint megoldás, hogy a gyereket nem nevelők is arányosan járuljanak hozzá a közös jövőhöz”.

Boross Péter – a téma meddő nőket érintő vonatkozása kapcsán – azt mondta, “nem kell érzelmi kérdést kreálni az ügyből”, a nemzet jövőjéhez gyerekneveléssel, vagy különadóval lehet hozzájárulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik