Belföld

Újra H1N1-oltást ajánlanak a kismamáknak

A szakemberek szerint újabb világjárvány nem valószínű.

Már készül a szezonális influenza elleni vakcina, amelybe a H1N1 elleni alkotóelemeket is beleteszik, vagyis elég lesz egy oltás. Leghamarabb október végén lehet oltóanyagunk. Addig is használható a tavalyi készlet, főleg a kismamáknak ajánlják, hogy adassák be maguknak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes szezonális oltóanyagot biztosítanak a leginkább veszélyeztetetteknek – mondta a közrádiónak az országos tiszti főorvos epidemiológus tanácsadója. Oroszi Beatrix hozzátette: a H1N1 sajátosságai miatt idén az idős, krónikus betegeken kívül a várandósok is térítésmentesen jutnak a vakcinához.

A szakember azt javasolja, hogy a várandós nők ne várják meg az október végét, amikor már lesz három komponensű oltóanyag, amelyben a H1N1 is benne van, hanem már most kérjenek a megmaradt H1N1 vakcinákból.

Magyarországnak egymillió ilyen fel nem használt oltóanyaga van. Mivel a vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina stabil, a vírus pedig eddig nem mutálódott, a lejárt készítmények szavatosságát egy évvel meghosszabbították.

Oroszi Beatrix szerint azoknak is érdemes oltást kérniük, akik tavaly már beoltatták magukat. Ha nem változik a vírus, akkor egy teljesen egészséges embernek még a tavalyi is védelmet nyújt, de nem árt a szervezetet emlékeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik