Belföld

Botrány a Miniszterelnökség sajtótájékoztatóján

Budai Gyula nyilatkozatát Török Zsolt volt MSZP-s parlamenti képviselő zavarta meg.

Példátlan incidens zavarta meg a Miniszterelnökség szerda délutáni sajtótájékoztatóját – írja közleményében Szijjártó Péter szóvivő. Az MTI sajtószolgálatának elküldött tájékoztatás szerint egy volt MSZP-s képviselő, Török Zsolt zavartan viselkedve megjelent Budai Gyula sajtótájékoztatóján, majd – az újságírók munkáját akadályozva –ordítozni kezdett a teremben.

A hívatlan vendég a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan többszöri felszólítására sem fejezte be a rendzavarást, és nem volt hajlandó közölni, milyen okból és milyen minőségében tört be egy éppen zajló sajtótájékoztatóra – közli Szijjártó.

“Az MSZP-s politikus idegei valószínűleg amiatt mondták fel a szolgálatot, hogy Budai Gyula éppen azt bizonyította dokumentumokkal, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon hazudtak az ügyészség előtt tett vallomásukban” – véli a Miniszterelnökség szóvivője.

“Ez sem lehet ok ilyen alpári viselkedésre, reméljük, az MSZP nem megy tovább ezen az úton” – zárja közleményét a poltikus.

Az MSZP nem sokkal később szintén közleményt adott ki, amelyben közlik, hogy “Török Zsolt udvariasan megvárta Budai Gyula beszámolójának végét és ezt követően elhangzó kijelentésre, miszerint akinek kérdése van, tegye fel; jelezte, hogy neki lennének kérdései és feltette azokat”.

Szerintük a szocialista képviselő azt hiányolta, hogy Budai megalapozatlan vádaskodások helyett miért nem fordul az ügyészséghez, illetve miért nem emel szót hasonló vehemenciával az Orbán-Lauder találkozó részleteinek nyilvánosságra hozataláért.

Az MSZP szerint a legrémisztőbb az volt, hogy a sajtótájékoztató után Török Zsoltot két “gorilla” kísérte le a kapuig. “Eddig azt hittük, hogy demokráciában élünk, de úgy látszik a Fidesz-KDNP már ebben is igyekszik kurtítani a határokat” – írják.

Szijjártó Péter közleményére úgy reagáltak, értik az indulatait, mert “1,5 millió devizahiteles utálja őt felelőtlen kijelentései miatt”.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököknek a sukorói kaszinóberuházás ügyében tett vallomását összevetve “teljesen egyértelműen végigvezethető”, hogy a két volt kormányfő hamisan tanúskodott az ügyészség előtt.

A miniszterelnöki megbízott a sajtótájékoztatón kiosztott egy táblázatot, amelyben összeveti Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, “feltárva az abban szereplő ellentmondásokat”, valamint összehasonlította a két vallomást a rendelkezésükre álló iratokkal.

Budai Gyula a táblázat alapján azt mondta: egyértelműen valószínűsíthető, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon “igen rég tud a sukorói beruházásról”, és nem 2008. május 21-e – a parlamenti egyeztetés napja – volt az első időpont, amikor a befektetőkkel találkoztak, hanem már korábban.

Török Zsolt Budai Gyula tájékoztatása után állt fel a teremben, és összeollózott anyagnak nevezte a kiosztott táblázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik