Belföld

Vezetőik tudni sem akarnak a meleg rendőrökről

Becslések szerint négyezer ember lehet érintett a testületben.

A 45 ezer fős rendőrségen belül mintegy négyezer ember lehet meleg, a rendőri vezetők mégsem hajlandóak érdemi párbeszédre az ügyben – írja a Népszabadság. A lapnak egy nyugalmazott rendőr alezredes azt mondta, az alsóörsi ügyben „kettévált a testület”.

Németh Zoltán tavaly év elején, még aktív rendőrként döntött úgy, hogy egy melegrendezvényen vállalja másságát a nyilvánosság előtt. Azt állítja, neki soha nem származott kára abból, hogy meleg, de tud olyan rendőrökről, akiket értek támadások a beállítottságuk miatt.

Éppen ezért akart szervezni egy egyesületet a meleg rendőröknek. Olyan közösséget akart létrehozni, ahol segítséget, tanácsot, támogatást kérhetnek, őszintén beszélhetnek.

Az ötlet nem talált támogatókra a rendőri vezetésben, pedig kutatók szerint a társadalom mintegy nyolc százaléka lehet meleg, de az olyan szervezetekben, mint a rendőrség – tehát a hangsúlyozottan maszkulin munkahelyeken – az arány némileg magasabb.

Július elején Bécsben immár ötödször rendezték meg az Európai Meleg Rendőrök Konferenciáját, amelyen részt vett az osztrák belügyminiszter, a bécsi rendőrkapitány és a bécsi tartományi rendőrfőnök is.

Az Európai Meleg Rendőrök Egyesületében kilenc ország képviselteti magát: Ausztria, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Skócia és Spanyolország. A szervezet fő célja a szexuális orientáció alapján való megkülönböztetés elleni harc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik