Belföld

Újragondolják a Corvin-láncot

A kormány újragondolja, hogy a Corvin-lánc ismét szerepeljen az állami kitüntetések között - írta a Népszabadság.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondása szerint nincs még kormánydöntés arról, hogy ismét az állami kitüntetések között szerepeljen a Corvin-lánc. Így október 23-án biztosan nem lesz ilyen kitüntetés.

Előzetesen – annak kapcsán, hogy augusztusi 20-án elmaradtak az állami kitüntetések, s azokat október 23-ra halasztották – kormányzati források a Népszabadságnak azt mondták: “méltatlanul hagyták el” a szocialista kormányok a Corvin-láncot a kitüntetések közül.

A Corvin-lánc kitüntetést 1930. október 11-én Horthy Miklós kormányzó alapította Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter javaslatára. A tudósoknak, íróknak, művészeknek járó elismerés a két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított. 2001-ben, az első Orbán-kormány idején alapították újra a Corvin-lánc díjat. Az akkori ellenzék tiltakozott, mondván, ezzel a Horthy-korszakot idézik fel, majd ez a kritika volt az oka a kitüntetés “elfelejtésének” a 2002-es kormányváltás után – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik