Belföld

Keményen korlátozná a Jobbik a volt pártállami vezetőket

Még a szigorú cseh szabályozásnál is élesebb határt húznának.

Minden közéleti, politikai tisztségből kizárná a Jobbik azokat, akik a rendszerváltás előtt bármilyen állami, párt- vagy rendvédelmi szervezetben vezető tisztséget töltöttek be. A javaslatot Vona Gábor frakcióvezető, Staudt Gábor és Szilágyi György nyújtotta be még augusztus 18-án. Az indoklás szerint “a rendszerváltás éveiben sajnálatos módon elmaradt a magyar közélet megtisztítása” azoktól, akik szerepet vállaltak “a kommunista diktatúra fenntartásában”.

Ezt pótolná most a párt, a korlátozást pedig az alkotmány legelején rögzítenék a képviselők, tehát kétharmados többség kell az elfogadásához. Az Alkotmánybíróság még egy 2007-es állásfoglalásában azt jelezte, a korlátozás ellentétes lenne a köztisztségek viselésének szabadságát és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát garantáló alkotmányos elvekkel.

A kérdés már több volt szocialista országban felmerült korábban: a szigorú cseh törvény például a Jobbik javaslatával ellentétben nem vonatkozik sem a társadalmi szervezetek tisztségviselőire, sem a választott politikai tisztségekre, így a képviselőkre és az államfőre sem.

AJÁNLOTT LINK:

A szigorú csehekénél is keményebb a Jobbik pártállami korlátozása ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik