Belföld

Romagyilkosságok: kínos helyzetbe kerülhetnek a titkosszolgálatok

Cs. István szerepét tisztázni kellene a rendőrségi szakértő szerint.

Európai szinten is kínos lenne, ha kiderülne, hogy az állam elvileg tudta, kik ölik meg a romákat, mégsem védte meg őket – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Tarjáni Péter. A civil rendőrségi szakértő szerint erős a gyanú, hogy a titkosszolgálatok – legalább az utolsó áldozat esetében – belekavarodtak hazugságokkal teli történetekbe.

A kérdések elsősorban Cs. Istvánnal kapcsolatban merülnek fel. A férfi, aki a katonai elhárítás embere volt, a 2006-os őszi események idején már jelentett egyik társáról, majd évekkel később, 2009-ben, a tiszalöki gyilkosság után ismét kapcsolatba lépett vele tartótisztje a Katonai Biztonsági Hivataltól. Arra kérte, értesítse őt, ha hall valamit a romagyilkosságokról. A gyanúsított állítólag azért nem mondott semmit, mert félt társai bosszújától.

Tarjáni szerint, így már nem zárható ki annak a lehetősége, hogy Cs. István mégis jelentett a romagyilkosságról. Bárhogy is történt, az igazságot csakis egy alapos, mindenre kiterjedő katonai ügyészségi vizsgálat deríthetné ki – mondta a szakértő.

Ezeket a kérdéseket még a per előtt tisztázni kéne, hiszen mindenki számára kínos lenne, ha a bíróság előtt derül ki, hogy a férfi valójában parancsra épült be a szervezetbe és jelentett is róluk, csak épp a jelentések nem jutottak el azokhoz, akik hasznosíthatták volna azokat – véli Tarjáni Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik