Belföld

Öt év börtönt kockáztat Monok polgármestere

Szepessy Zsolt szerint példájuk nyomán mozgalomnak kellene indulnia.

Csak gesztusértékűnek tartja a polgármester, hogy Monok állandó lakosként bejelentené Kossuth Lajos szülőházába azokat, akik ezt igénylik. Ezt szerinte a határon túli magyarok tudják.
Szepessy Zsolt a Klubrádióban azt mondta: a cél, hogy azok a magyarok, akik a határon túlra szorultak, újra teljes jogú magyar állampolgárok legyenek.

A törvények szerint állandó lakcíme csak azoknak lehet, akik egy településen életvitelszerűen tartózkodnak, így a monoki rendelkezés jogsértő. A polgármester szerint mégis működhet a dolog, hiszen sokan ideiglenes címen élnek életvitelszerűen. Szepessy Zsolt egy mozgalmat indítana, arra kéri a többi magyarországi önkormányzatot, folytassák a monoki példát.

A Népszabadság számos példát hoz a fiktív bejelentésre, nem megfeledkezve Sukoróról, ahol Joav Blum nem túl régen azért juthatott ingatlancserével földterülethez, mert „helyi lakos” lett. Igaz, egyetlen percig sem lakott a településen, de több mint négymillióval járult hozzá az óvoda berendezéséhez. Közokirat-hamisítás miatt mégis vádat emeltek ellene.

Szepessy polgármester szerint “ahhoz, hogy bejelentsenek valakit valahová, nincs szükség semmiféle szakmai egyeztetésre”. Ugyanakkor a lap emlékeztet rá, hogy a fiktív lakóhely létesítése a Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiumának az ítélkezésre nézvést forrásértékű elvi határozata szerint nem más, mint „intellektuális közokirat-hamisítás”. Aki ezt hivatalos személyként követi el, öt évig terjedő börtönre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik