Belföld

Kormányzati ellentmondás a kormányzati negyedről

Az esztergomi Várhegyre költözne az Alkotmánybíróság. A bírák nem tudnak róla.

Nincs semmilyen aktuális, létező terv arról, hogy kormányzati negyed szülessen – mondta a Népszabadságnak a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán azt is cáfolta, hogy hosszabb távon terveznének ilyet. Ezeknél a kérdésekkel a gazdasági növekedés, a versenyképesség sürgetőbb feladat – tette hozzá.

A kommunikációs államtitkárt a lap azért kereste meg, mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Heti Válasznak a közjogi méltóságok elhelyezésével kapcsolatos hosszú távú elképzelésekről úgy nyilatkozott: a kormányzati koncepció már döntés-előkészítési szakaszban van, a kabinet centralizálni kívánja a pesti Kossuth tér és a budai Fő utca köré a kormányzat működését.

Gál András Levente szerint több mint szimbolikus jelentése van, hogy a Miniszterelnökség ne a Parlamentben működjön. Mindazonáltal ő is úgy vélte, a kérdés nem tartozik a legsürgetőbb közigazgatási feladatok közé.

Kovács Zoltán azt is cáfolta, hogy a kormány az Alkotmánybíróságot el szeretné költöztetni Budapestről. Esztergom polgármestere erről azért nem konzultált a miniszterelnökkel, mert szerinte erre nincs szükség, hiszen az Alkotmánybíróságról szóló törvény a szervezet székhelyéül Esztergomot jelölte meg. “Az Alkotmánybíróság mint valami rosszul működő cég, mégsem ezen a címen található” – mondta Meggyes Tamás.

Az esztergomi önkormányzat augusztus 20-án, ünnepi ülésen fogadta el a költöztetésről szóló határozatot. A polgármester szerint az esztergomi Várhegyen lehetne az Alkotmánybíróság új palotája. A lap által megkérdezett alkotmánybírák nem tudnak „költözésről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik