Belföld

50-nel több kamera pásztázza a XIII. kerületet

39 millió forintból szereltek fel új térfigyelőket.

Újabb ötven térfigyelő kamerát kapott a XIII. kerületi Rendőrkapitányság hétfőn. Ezzel együtt már 134 darab videokamera segíti Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészek felügyeletét a kriminológiai szempontból „érzékeny” pontokon. A fejlesztés 39 millió forintba került, és további 19 millió forintba kerülnek majd az újabb berendezések, amivel megduplázhatják a számukat.

Az új térfigyelőket hétfő délelőtt adta át Tóth József, a kerület polgármestere. A kamerákat már üzembe is helyezték, így mostantól állandó megfigyelés alatt lesz a Szent István körút Nyugati tér felé eső szakasza, a Gyöngyösi sétány, a Gyermek tér, az Országbíró utcai lakótelep, a Népfürdő utcai lakótelep, a Dagály Strandfürdő külső környezete, és a Ditrói Mór utca is. Arról, hogy hova kerüljenek a berendezések, a kerületi rendőrkapitányság vezetése döntött.

A térfelügyeleti rendszer egyébként 24 órán átműködik, az üzemeltetést végző operátor folyamatos kapcsolatban áll a XIII. kerületi Rendőrkapitányságának ügyeletével, a Fővárosi Közterület Felügyelet XIII. kerületi Alközpontjával, szükség esetén pedig a kerületi tűzoltó parancsnokság ügyeletével, és a budapesti Mentőszolgálattal is. Sőt, ha bármi történik, saját kivonuló szolgálatuk is a helyszínre tud menni.

A lakosság örült az újonnan felszerelt kameráknak, és a számadatok is azt mutatják, hogy ezeknek az eszközöknek köszönhetően csökkent a közterületi bűncselekmények száma a kerületben. Az elmúlt egy évben ezer olyan eset volt, hogy a diszpécserközpont munkatársa értesítette a rendőrséget, tűzoltókat illetve a mentőket – mondta Gellért Lajos, az önkormányzat sajtóreferense.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik