Belföld

Választás 2010 – Lezárul a névjegyzékbe betekintés

Ma délután 16 óráig lehet betekinteni a Magyarországon október 3-án tartandó önkormányzati választásra készített névjegyzékekbe.

A választásra jogosultak lajstromából való kihagyás vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, szintén eddig a határidőig.

Azok a választók, akik csütörtök estig nem kapták meg az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben délutánig ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, s 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az októberi önkormányzati választáson.

A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választói jogosultságát, ennek alapján szűrhetik ki az esetleg többször szavazni próbálókat is. A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze az adott településen élő polgárok adat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

A helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe. Az MTI úgy tudja, több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatárs behívható a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik