Belföld

Visszavárják az idegen névre kitöltött ajánlásokat

A postaládában talált, de nem saját névre szóló ajánlószelvényeket a választópolgár semmiképp sem adhatja át a szelvénygyűjtőknek, azokat lehetőleg vissza kell juttatni a polgármesteri hivatalokba - mondták választási szakértők azután, hogy sokan fordultak ilyen problémával a választási irodákhoz az elmúlt napokban.

Azt javasolják, ha a választópolgár olyan, a saját lakcímére kiállított ajánlószelvényt talál a postaládájában, amelyen ismeretlen személy neve szerepel, “a legjobb amit tehet”, hogy visszaviszi az önkormányzati hivatalba a jegyzőhöz.

Közölték azt is, hogy ez azért is célszerű, mert így az okmányirodai lakcím-nyilvántartási adatok alapján tisztázni lehet, hogy az ismeretlen személy mikor jelentkezett be és milyen jogcímen tartózkodik vagy lakik ott, legalábbis “papíron”.

A lakás tulajdonosai ennek tisztázását követően ugyancsak a jegyzőnél kezdeményezhetik a hozzájuk bejelentett ismeretlen személy lakcímének úgynevezett “fiktiválását” is.

Elmondták, ugyancsak célszerű visszavinni a jegyzőhöz az elhunyt hozzátartozó nevére kiállított ajánlószelvényt is. Utaltak arra, hogy ha meghalt személy részére értesítő érkezik, akkor az azt jelenti, hogy az illetőt valamilyen mulasztás miatt nem törölték a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik