Belföld

Újabb 100 milliós botrány

Kormányzati vizsgálatot kezdeményez a drégelypalánki kutyafitnesz központ ügyében a térség fideszes országgyűlési képviselője, a beruházás ugyanis egy év alatt sem készült el.

A Nógrád megyei településen már tavaly nyáron is nagy felháborodást keltett, hogy egy budapesti kft. több mint 100 millió forintot nyert el uniós pályázaton a kutyák életminőségének javítására – miközben például csapadékelvezető rendszer kiépítésére évek óta sikertelenül pályáznak a környékbeli falvak.

Egy fénymásoló, egy ventillátor, és egy sehová sem vezető cső. Jelenleg ennyi látszik a Gyrotech Kft. csaknem 112 millió forintos fejlesztéséből Drégelypalánkon. Pedig a régi tsz-majorban lévő 70 négyzetméteres épületben lázas munkának kellene folynia, hiszen a tábla szerint márciusban lejár az uniós beruházás határideje. Pályázatuk szerint a cég szakembereinek életminőség- és egészségmegőrző termékcsaládot kellene fejleszteni kutyák számára, és – szintén az ebeknek – életprogram kialakításán kellene fáradozniuk. Csakhogy a lelakatolt épületet felveri a gaz, a közművek pedig a semmibe vezetnek.

Kétbodonyt, az uniós kutya rehabilitációs program helyszínétől nem messze lévő falut az elmúlt fél év alatt négyszer öntötte el az ár, mert pályázati forrás hiányában évek óta képtelenek megoldani a csapadékvíz elvezetését. „Sajnos eddig pályázati lehetőségünk nem volt, most már az önkormányzatnak kell ezt megoldania. A képviselő-testületünk bizottságot állított fel, és szakembereket fogunk hívni, hogy ezt a nagy gondot itt megoldjuk.” – mondta Koczurné Halász Judit Kétbodony alpolgármestere.

Az itt élő emberek életminőségének javításához körülbelül harmincmillió forintra lenne szükség Kétbodonyban. A körzet országgyűlési képviselője szerint már csak ezért is ki kellene vizsgálni, hogyan kaphatott mindeközben 112 millió forintnyi európai uniós támogatást a Gyrotech Kft. a kutyák életminőségének javítására. „Nekem az a véleményem, hogy az ilyen jellegű ügyeknek, – köztük ennek a drégelypalánki kutyafitnessz rehabilitációs központnak – érdemes lesz a mostani kormányzati szerveknek utánajárni, hogy mi történt az elmúlt egy, két, három évben.” – mondta Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik