Belföld

Augusztus 20. – nyitott rendezvények, lezárt utak

Ma az ünnepi rendezvények miatt számos korlátozásra kell számítani a fővárosban.

Augusztus 20-i hagyomány szerint ma délelőtt 11-kor leteszik esküjüket a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen frissen végzett tisztek. Idén 69 kapják meg a hadnagyi rangot. A ludovikás hagyományokat felelevenítve, az ünnepség új elemeként, idén először tiszti szablyával díszelegnek majd a honvédtisztek, amelyet Hende Csaba, honvédelmi miniszter adományozott a leendő tiszteknek. Emellett bemutatják a tisztjelöltek új díszegyenruháját is, melyet a díszzászlóalj egyik százada visel majd.

A honvédelmi miniszter kabinetfőnöke szerint a kezdeményezések célja a magyar történelmi katonai hagyományok erősítése. A díszöltözetről a kabinetfőnök annyit közölt, hogy “elegáns, és jól kifejezi a katonai hagyományokat, valamint a hallgatók együvé tartozásának érzését”.

Az eskütételt követően a tisztek megkoszorúzzák a Hősök Emlékkövét, az esküt előmondó honvédtiszt a pedig tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét nyújtja majd át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, a Magyar Honvédség főparancsnokának.

A tisztavatást megelőzően a program már 9:45-től elkezdődik, amikor is a budapesti és vidéki zenekarok katonazenével szórakoztatják a közönséget, mialatt az Oktogontól a Hősök terére vonulnak. Ezen kívül szokás szerint lesz még technikai bemutató, az ünnepség közben pedig helikopterek és repülőgépek repülnek majd át a tér fölött. Mindez erős hang- és zajhatásokkal jár majd.

A jeruzsálemi latin pátriárka, Fouad Twal is jelen lesz ma a Szent István-napi ünnepi szentmisén, amelyet a budapesti Szent István-bazilika előtti téren rendeznek.

A szentbeszédet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mondja a szertartáson.Ő celebrálja a szentmisét is a Szent István-bazilika előtti téren.

A szertartás után indul el a Szent Jobb-körmenet, és a Zrínyi utca, Október 6. utca, József Attila utca, Nádor utca, Arany János utca, Sas utca útvonalon halad. A körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulnak.

Mindezek az események jelentős forgalomkorlátozással járnak. A tisztavatás miatt péntek délután két óráig lezárják a Hősök terét, valamint az Állatkerti körút és a Kós Károly sétány egy-egy szakaszát. Több helyen tilos lesz megállni (a Szent Jobb-körmenet miatt az V. kerület több utcájában például), számos utcát és több forgalmas csomópontot (köztük a Szent István-bazilika környékét, valamint délutántól több hidat is) lezárnak. A lezárások és terelések miatt több BKV-járat is rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik.

A lezárások és parkolási tilalmak Budapest számos utcáját, forgalmas csomópontjait és a rakpartokat is érintik.

A Mesterségek ünnepe miatt az I. kerületben elsősorban a budai Vár körül kell korlátozásokra számítani, ezek kedd éjfélig lesznek érvényben.

A budapesti rendezvények miatt a BKV megszokott forgalmi rendjében is jelentős változások lesznek. A Duna pesti és budai oldala között a tömegközlekedési eszközök sűrűbben járnak majd. Az út- és hídlezárások miatt viszont több járat is módosított vagy rövidített útvonalon, módosított menetrend szerint közlekedik. A BKV azt kéri az utasoktól, hogy tájékozódjanak a megállókban kihelyezett menetrendekből, a járműveken elhelyezett tájékoztatókból és honlapjukon.

A hétvégi rendezvényekkel kapcsolatos forgalmi korlátozásokat a BRFK honlapján sorolják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik