Belföld

Eddig több mint 36 milliárdba került az árvíz

A kormány eddig több mint 36 milliárd forintot költött a helyreállításra; a kár meghaladja a 200 milliárd forintot.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság az MTI-nek azt a tájékoztatást adta, hogy az idei májusi és júniusi árvíz és belvíz összesen 200 milliárd forintot meghaladó kárt okozott. 349 lakóház semmisült meg vagy vált lakhatatlanná, ebből 317 Észak-Magyarországon, a legtöbb – 201 épület – Felsőzsolcán.

A kabinet eddig több mint 36 milliárd forintot költött a helyreállításra. Ebből 4 milliárd forintot biztosít az önkormányzatok árvízi költségeit fedező vis maior keretre, az állami szerveknek pedig 14 milliárd forintot juttatott a védekezésre.

Ezek mellett a közintézmények helyreállítására 5 milliárd forintot különített el, az uniós források felgyorsításával pedig 10 milliárd forintot csoportosított át. A megsemmisült lakóházak pótlására vagy új lakóház vásárlására 3,170 milliárd forint támogatást biztosítanak. A kormány határozatban rögzítette azt is, hogy egy ház újjáépítésére 9 millió forint állami támogatást ad legfeljebb; egy négyzetmétert 137 ezer forintból kell “kihozni”.

A kabinet intézkedései közé tartozik az a júliusi megállapodás is, amelynek értelmében a tíz legnagyobb magyar szállítócégből álló Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum ígéretet tett arra: a fuvarozók az év hátralévő részében Magyarországon tankolják meg járműveiket és ezzel legalább 2 milliárd forinttal növelik az állam adóbevételeit. A pluszbevételt a kormány az árvíz utáni helyreállításra fordítja.

Őszre elkészül a megrongálódott közlekedési infrastruktúra helyreállításának ütemterve, a helyreállítás teljes költsége meghaladja a 30 milliárd forintot.

Ezek mellett a kormány támogatást igényelt az Európai Unió Szolidaritási Alapjától is az árvízi károk felszámolásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik