Belföld

Vége a nagy iskolabezárási hullámnak

Az új tanévben csak 4 intézmény szűnik meg jogutód nélkül, 30-at összevonnak.

A közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint ezek az iskolák, óvodák önszántukból, vagy a fenntartó kezdeményezésére általában társulnak, illetve valamelyik intézmény tagintézményévé válnak. Erre elsősorban azért van szükség, mert csökken a gyereklétszám.

A fenntartók szűkös anyagi lehetőségei miatt egyre nehezebben tudják vállalni a működtetést. A gondok dacára több település úgy döntött, továbbra is önálló iskolát szeretne. A finanszírozás átalakítása napirenden van, de még csak a fő törekvéseket tudta vázolni a helyettes államtitkár.

Gloviczki Zoltán példaként említette, hogy a kormány az iskolák úgynevezett bérjellegű kiadásait központilag finanszírozná, leghamarabb a jövő tanévtől. Addig a jelenlegi fenntartóknak kell kigazdálkodniuk a működési költségeket a rendelkezésre álló forrásokból.

A kormány céljai között egyébként az is szerepel, hogy jövőre újranyisson már bezárt iskolákat. A helyettes államtitkár azt mondta, nem mindenáron akarják ezt, megnézik, valóban szükség van-e rá egy kis településen. A felmérések már megkezdődtek, a tárca számára most az a legnagyobb feladat, hogy forrást találjon az iskolák újranyitásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik