Belföld

Újdonságokkal érkezik augusztus 20-a

Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás, gasztrosétány, rövidebb tűzijáték vár minket a nemzeti ünnepen.

Nagy Anna kormányszóvívő kiemelte: az ünnep a jótékonyság, az összefogás jegyében zajlik majd. Az este 9 órakor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel gyújtják meg azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvásárolni, a bevételből segítendő az árvízkárosultakat. A rakparti magyar gasztrosétányon részt vevő gazdák a bevételeik egy részét szintén az árvízkárosultaknak ajánlják fel. A 1749-es hívószámon az első öt napon már csaknem 2,5 millió forint gyűlt össze adományokból.

Nagy Anna kitért arra is, hogy a reggeli Kossuth téri zászlófelvonáson katonazenekar helyett Szvorák Katalin énekli majd a himnuszt.

A tűzijáték rövidebb és takarékosabb lesz az eddigieknél, három dunai uszályról indítják a rakétákat. 45 kilométer/órás sebességnél erősebb szél esetén lefújják a tűzijátékot; a rakpart teljes kiürítéséhez 30 perc kell, az esetlegesen érkező viharokról egy órával korábban hírt kapnak – hangzott el. Húsztagú szakértői csoport ügyel majd a biztonságra. Ha bármilyen rendkívüli, az emberek biztonságát veszélyeztető esemény történik, megszakítják a rendezvényeket, a Margit híd és az Erzsébet híd között kihelyezett hangosítóberendezéseken keresztül azonnal értesítik a nézőket.

Az ünnepi rendezvények miatt csütörtök este 9 órától a Budai felső rakpartot a Lánchíd utcáig
lezárják; a Lánchíd és az Erzsébet híd között a pesti alsó rakpartokat más rendezvény miatt már szerdán lezárják. Augusztus 20-án este 6 órától a Margit híd és az Erzsébet híd között mindkét oldalon lezárják a rakpartokat; az Erzsébet hídra péntek este 6 órától nem engedik fel az autókat. Ahogy már beszámoltunk róla, a Margit hidat augusztus 20-án este a gyalogosok elől is lezárják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik