Belföld

Romagyilkosságok: adminisztrációs hibát vétett a KBH?

Csak 2009 májusában zárták ki saját rendszerükből Cs. Istvánt, a szolgálattal kapcsolatot tartó gyanúsítottat.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) folyamatosan vizsgálja azoknak a sajtóhíreknek a hátterét, amelyek a szolgálatot és a romagyilkosságok gyanúsítottjainak egyikét, Cs. Istvánt hozzák kapcsolatba. A feltáró vizsgálat megállapította, hogy a szolgálat korábbi vezetése valószínűleg adminisztratív hibát követett el, amikor a kapcsolat megszűnése ellenére is csak 2009 májusában zárták ki a KBH rendszeréből a romagyilkosságok későbbi gyanúsítottját.

A minisztérium szerint tény, hogy 2009 júliusának végén a KBH akkori vezetése elrendelte, hogy a kapcsolattartók keressék meg informátoraikat és a romagyilkosságokkal összefüggő jelenségekről kérdezzék őket. A tartótiszt találkozott is a későbbi gyanúsítottal, de a találkozón érdemi információ nem hangzott el a jegyzőkönyvek tanúsága szerint. A férfi utalt az ügyben kitűzött 100 millió forintos “vérdíj”-ra, de a tartótisztje ezt a kijelentést nem ítélte lényegesnek.

Hende Csaba honvédelmi miniszter pozíciója átvétele után haladéktalanul leváltotta a KBH korábbi főigazgatóját, és mindkét helyettesét. Ezt követően néhány héten belül további 53 munkatársat menesztettek, illetve helyeztek nyugállományba. A KBH jelenlegi vezetése a honvédelmi miniszter teljes bizalmát bírva továbbra is minden szükséges intézkedést meghozva segíti az igazságszolgáltatás működését – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik