Belföld

Medián: a többség elégedett a kormánnyal

A pártok versenyében továbbra is nagy a Fidesz fölénye.

A választani tudó biztos szavazók között a Fidesz-KDNP 63, az MSZP 17, a Jobbik 14, az LMP 5 százalékon áll – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Ebben a kategóriában a kormánypártok támogatottsága mérséklődött, a szocialistáké pedig néhány százalékponttal nőtt, de ez leginkább annak köszönhető, hogy a Fidesz szavazói körében csökkent a választáson való részvételi hajlandóság.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP továbbra is több mint négyszer annyi szavazót tudhat maga mögött, mint a szocialisták. A kormánypártokkal 47 százalék szimpatizál, az MSZP 11, a Jobbik 9, az LMP 5 százaléknyi választó támogatását bírja.

A kutatásból kiderül az is, hogy a lakosság több mint fele, 52 százalék mondta azt, hogy a kormány jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott a hivatalba lépése óta.

Ennek megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök 61 ponttal továbbra is a legnépszerűbb politikus, őt Pokorni Zoltán (56 pont), Kósa Lajos (56 pont), valamint Schmitt Pál államfő (55 pont) követi. Az első tizenkét helyen csak a kormánypártokhoz közel álló politikus kapott helyet, az ellenzék soraiból Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a legnépszerűbb, 35 ponttal. A szocialisták közül Szili Katalin áll a legelőkelőbb helyen, 27 pontjával ugyanolyan népszerű, mint Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik