Belföld

Tartós lehűlés érkezik Moszkvába

A moszkvai levegő kedden is a megengedettnél több káros anyagot tartalmazott, de a szakértők szerdára a helyzet javulását ígérik, a meteorológusok a hét végére tartós lehűlést jeleztek előre.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a tüzek kiterjedése tovább csökken, a Brjanszk körüli sugárszennyezett erdőkben pedig már egyetlen tűzfészek sincs.

Az orosz főváros levegőjének károsanyag-tartalma kedden jelentősen meghaladta a megengedett mértéket, de a szakértők azt mondták, szerdán, az időjárási viszonyok változásával javulni fog a helyzet.

Roman Wildfand, az országos meteorológiai intézet vezetője azzal bíztatta a moszkvaiakat, hogy szerdán ugyan még 30-32 fokos hőségre kell számítani, de csütörtökre virradó éjszaka már csak 18-20, csütörtökön nappal pedig 20-25 Celsius-fok várható, a hét végére pedig nappal sem lesz melegebb 17-22 foknál, és azután már nem is tér vissza a hőség, amely több mint 60 napon át kínozta az embereket Moszkvában, valamint Oroszország európai területének központi részén, jelentősen megnövelve a halálozások számát.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma kedden bejelentette, hogy a Brjanszki területen lévő, a csernobili atomerőmű 1986-as katasztrófája nyomán sugárszennyezett erdőségekben sehol nincs tűz, s hogy országosan is visszaszorulóban vannak az erdő- és tőzegtüzek. A minisztérium közleménye szerint mindenütt ellenőrzik a radioaktív sugárzás szintjét, elsősorban a csernobili szerencsétlenség idején szennyezett területeken, de az értékek nem emelkedtek meg. Mivel a sajtó az utóbbi napokban részletesen beszámolt a környezetvédők és a minisztérium között a kérdésben zajló vitáról, meghívták a sajtó és minden érdekelt szervezet képviselőit, hogy a helyszínen, a mérőállomásokon győződjenek meg a valóságról saját szemükkel.

A Moszkva felé tartó viharfront vasárnap Szentpéterváron és a környező Leningrádi területen több mint kétmilliárd rubelnyi kárt okozott a terület kormányzója szerint. A helyreállítási munkálatok kedden délután még tartottak, még mindig sokan voltak áram és gáz nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik