Belföld

Orbán nem tartja távol magát a szélsőjobbtól

A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat a kommunista rendszer legabszurdabb pillanataira emlékeztet - írja a Libération című francia baloldali liberális lap.

A nacionalista és populista jobboldal vezére, Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kötelező kihelyezését – írja a cikket jegyző Florence La Bruyere. A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat szövege szerinte homályos. Azt fejtegeti, hogy a NENYI “forradalomnak” nevezi a konzervatív Fidesz győzelmét az április választásokon, amelyen a magyar nép “megdöntötte a régi rendszert, és egy új rendszert, a nemzeti együttműködését teremtette meg”, amelynek tartóoszlopai a “munka, a család, az otthon, az egészség és a rend” lesznek.

Az Orbán-bullának is nevezett szöveg sok magyarban derültséget kelt – írja La Bruyere. Az interneten a szocialista realizmusra emlékeztető, parodisztikus illusztrált változatok láthatók: sarló, kalapács és vörös csillag vagy sugárzó arcú szőke parasztlány, kezében a nyilatkozat egy példányával, Orbán-fotóval a címlapon.

A forradalom egyesít minden magyart a határon innen és túl a bulla szerint – olvasható a Libérationban. Több mint 2,5 millió magyar él a szomszédos országokban, és az Orbán-kormány első gesztusa azt volt, hogy lehetővé tette számukra Budapesten kiállított útlevél megszerzését. Ez jelképes gesztus, mert az okmány nem ad szavazati jogot, de fölélesztette a magyar sovinizmus rémét a szlovák szomszédoknál, sőt Szerbiában és Romániában is, ahol jelentős magyar kisebbség él – fogalmaz a szerző.

A Fidesznek nincs szüksége a Jobbikra

A Fidesz azonban nem érte be jelképes gesztusokkal. Amint hatalomra jutott, sietett enyhíteni a holokauszttagadást büntető törvényt, amelyet még szocialista elődje szavazott meg. Az új szöveg “elnyomó rendszerek által elkövetett bűnök tagadásáról” szól, egy szintre helyezve a náci bűnök és a kommunizmusnak tulajdonított bűnök tagadását, amit a Fidesz már régóta hirdetett.

Mindazonáltal “nincs olyan doktrína vagy párt, amely tagadná a kommunista rezsimek bűneit – mondja Hack Péter, a budapesti egyetem alkotmányjogász professzora. – Vannak viszont olyan politikusok, akik rehabilitálnák Hitlert.” Hack hozzáteszi, hogy “a tagadás relativizálása igen rossz üzenet a társadalom számára”.
Ki tapsolt az új büntetőjogi rendelkezéseknek? A kis szélsőjobboldali Jobbik párt, amely augusztus 6-án feljelentést tett, azzal vádolva egy volt belügyminisztert, hogy tagadta az 1956-os felkelés leverésekor elkövetett bűnöket.

Orbán Viktor pártjának az Országgyűlésben meglévő kétharmados többséggel nincs szüksége a kormányzáshoz a 47 hellyel bíró szélsőjobboldalra. A probléma az, hogy “a jobboldal és a szélsőjobb közti határok nem átjárhatatlanok: a Fidesz választóinak 15 százaléka, 450 ezer ember szimpatizál a Jobbikkal” – mondja Krekkó Péter a Political Capitaltől.

A harmincas évek jobboldalához hasonlóan Orbán Viktor sem tartott soha igazán távolságot a szélsőjobbtól. Így nem meglepő, hogy egy játéktéren találja magát a Jobbikkal. És még labdát is szerez tőle. Példa erre az “elszámoltatás”, amelynek ötletét a Fidesz az újfasisztáktól csente el, hogy fényt derítsen a baloldal és a liberálisok “közjavakkal való visszaélésének lehetséges eseteire” az elmúlt nyolc év alatt – írja Florence La Bruyere a Libérationban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik