Belföld

Keményebb világ vár a diákokra

A Nemzeti alaptantervbe bekerülnek majd az alapvető erkölcsi normák is.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az FN.hu-nak adott interjújában azt mondta, a tényleges, nagy változásokra még várni kell legalább egy évet, hiszen elő kell készíteni az új jogszabályokat. Elmondta, azon lesz majd, hogy a pedagógusok bére az elkövetkező években folyamatosan nagyobb mértékben emelkedjen, mint a többi munkavállalóé, de a béremelés mellett alapvető szükséglet az életpályamodell bevezetése is. A cél az, hogy egyetlen pedagógus se legyen kénytelen másodállást vállalni – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy külsős szakmai ellenőrzésre a tervek szerint ötévenként minden iskola sorra kerülne.

A Nemzeti alaptantervből (NAT) hiányoznak az olyan kifejezések, mint a becsület, a tisztesség, a szorgalom, a kötelességteljesítés, a közösség iránt érzett felelősség, holott ezeket az értékeket Magyarországon senki nem vitatja – mondta. Hozzátette, a NAT tartalmi feltöltése már eldöntött kérdés. Azok az iskolák, akik saját tantervvel dolgoznának, külön engedéllyel megtehetik, de az alaptanterv törzse rájuk nézve is kötelező lesz.

Hoffmann Rózsa szavaiból kiderül az is, keményebb feladat várhat a diákokra az érettségin: “Szerintem tarthatatlan, hogy míg Európában mindenütt 50 százalék körül van az elégséges szint, nálunk ez 20 százalék” – mondta. Szerinte korábban csak azért húzták meg ilyen alacsonyan a határokat, hogy biztosítsák a szakmai tiltakozás ellenében bevezetett kétszintű érettségi sikerességét.

Az államtitkár úgy fogalmazott, mivel a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozat olyan alapértékeket hangsúlyoz, amelyek nélkül nem épülhet társadalom, helyesli, ha kiteszik az iskolákban is, bár nem elvárás. Arról nincs szó, hogy a feszületet minden magyar iskolába ki kellene függeszteni, a Jobbik javaslatát a Magyar Hiszekegy kifüggesztéséről pedig nem tartja jó ötletnek, de ha egy adott iskola fontosnak tartja, nyugodtan kiteheti – mondta.

AJÁNLOTT LINK:

Hoffmann Rózsa: keményebb munkára fogjuk a diákokat (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik