Belföld

Egyszerűbb lett az újjáépítés az árvíz után

Az építési engedélyt 11 napon belül kell kiadnia a hatóságnak az árvízzel sújtott területek újjáépítésekor, feltéve, hogy az építtető ajánlott tervet adaptáltat - írja a Magyar Közlöny. A kormányrendelet hétfőtől hatályos.

A kedvezőbb szabályokat azokon a településeken kell alkalmazni, amelyekre veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. A kedvezmény a veszélyhelyzet feloldásától számított fél évig tart. Az egyes térségekre, illetve településekre májusban és június elején a kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzetet június közepétől kezdte feloldani az elrendelő.

Az enyhítet szabályok szerint, amennyiben a helyi jegyző – mint építésügyi hatóság – a megnövekedett munkához nem rendelkezik elegendő számú köztisztviselővel, úgy az építési engedély kérelmeket továbbítania kell a megyeszékhelyi jegyzőnek.

Az engedélyező hatóság helyszíni szemlét tart, és erre meghívja a szakhatóságokat, amelyek képviselői ott helyben adják ki az állásfoglalásukat. Ha valamely hatóság nem megy el a helyszíni szemlére, annak a hozzájárulását megadottnak kell tekinteni.
Az építési engedély kiadásának határideje 22 munkanap, de ez 11 munkanapra csökken, ha a ház ajánlott terv adaptálásával épül. Az általános szabály szerint 45 munkanap alatt kell kiadni az engedélyt.

Ideiglenes használatbavételi engedélyt lehet kérni a házra, amennyiben egy fűthető szobája, konyhája, és egy tisztálkodásra alkalmas, vécével ellátott helyisége elkészült. Ez az ideiglenes engedély 2 évre szól, ezen időszak alatt kell megkérni a végleges használatbavételi engedélyt.
Az egyszerűsítés jegyében nem kell tervpályázatot tartani, nem kell kikérni a tervtanács véleményét, és tervellenőrre sincs szükség.

Külön szól a rendelet a nagyvízi mederben történő építésről. A nagyvízi mederre a vízgazdálkodási törvény meghatározását használja a rendelet, amely így szól: a vízfolyást vagy állóvizet magában foglaló terület, amelyet az árvíz levonulása során a víz rendszeresen elborít. A nagyvízi mederben csak akkor lehet építeni, ha a folyószakasz medrének kezelője ahhoz hozzájárul. Ilyenkor is részletes talajmechanikai szakvéleményt kell mellékelni az építési engedélyhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik