Belföld

Orbán egyre több Gyurcsány-ötletre vevő

Már tetszik a Robin Hood-adó és nem hazaárulás a Déli Áramlat támogatása.

A Fidesz kormányra kerülve halkan, de támogatja a Magyarországon áthaladó orosz gázvezeték tervét – írja a Népszabadság. A lapot a szaktárca arról tájékoztatta, hogy az egyoldalú gázellátási helyzet miatt támogatják mind a Nabucco-, mind a Déli Áramlat-tranzitvezetékek megépítését.

A Fidesz korábban élesen ellenezte a Déli Áramlat tervét. 2008-ban felszólították Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ne írja alá a szerződést. Orbán Viktor az aláírás után puccshoz hasonlította a lépést. “A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen” – mondta egy szlovákiai konferencián a Fidesz-elnök.

Márciusban a Gyurcsány-kormány által aláírt szerződés valódiságát is vitatta az ellenzéki párt. A mostani pálfordulás azért furcsa, mert a nyilatkozat ugyanazokat a szakmai érveket ismétli, amelyeket annak idején az MSZP, és amelyeket a Fidesz a választások előtt elutasított.

A Népszabadság egyébként úgy tudja, hogy Fellegi Tamás még ebben a hónapban orosz-magyar találkozón vesz részt, ahol bizonyára számos más téma – Malév, Szurgutnyeftyegaz – is terítékre kerül.

A másik pikáns fideszes hátraarc, a Robin Hood-adó. Korábban épp a Fidesz és a KDNP volt az adónem legnagyobb ellenzője, ennek megfelelően meg sem szavazták a törvényt – ami egyébként még Gyurcsány Ferenc fejében született meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik