Belföld

LMP: eladósították Borsodot

Katasztrofális helyzetbe került Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyaránt; az MSZP-t a megyeszékhely, a Fideszt pedig a megye eladósodásáért tette felelőssé Zambó Péter, az LMP miskolci polgármesterjelöltje hétfői sajtótájékoztatóján.

Az LMP ismeretei szerint a Fidesz vezette Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat kilencmilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, holott erre törvényileg nem lett volna módja, és ezzel irdatlan mennyiségű kötelezettséget vállalt – mondta Zambó Péter, hozzátéve: a visszafizetések nagy része 2011-ben kezdődik, de nem lehet tudni, hogy miből, hiszen a megyei önkormányzat saját, szabadon felhasználható bevétellel alig rendelkezik.

Zambó Péter hibáztatta az MSZP vezette miskolci önkormányzatot is. A nyolc évig tartó szocialista “sumákolás” következtében a város adósságállománya 24 milliárd forintra duzzadt, de egyes számítások szerint ez akár 40 milliárd forint is lehet – tette hozzá a polgármesterjelölt, aki a miskolci és a megyei önkormányzat székháza között tartotta sajtótájékoztatóját.

Miután a két önkormányzat súlyosan eladósodott, adódik a kérdés, mennyire is volt felelős a gazdálkodásuk az elmúlt nyolc évben – mondta az LMP politikusa. Arról is szólt, hogy most nem a bűnbakkeresés az elsődleges, hanem az, hogy ezt a hatalmas adósságállományt miképp lehet kezelni, ledolgozni.

Zambó Péter megemlítette: a Progresszív Intézet a közelmúltban Miskolc működésének átláthatóságát csaknem négyszer rosszabbnak ítélte a debreceninél. Ezért is tiszta, átlátható közéletet sürgetett az LMP miskolci polgármesterjelöltje; szerinte elengedhetetlen a váltás mind a megye, mind pedig Miskolc élén, a váltás pedig hozzájárulhat a csőd, gazdasági katasztrófa elkerüléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik