Belföld

Kész csőd a tanévkezdés

Szeptember elsején megkezdődik az új tanév, a szülők újra mélyen a pénztárcájukba nyúlhatnak, hogy beszerezzék a tankönyveket és az egyéb iskolaszereket. Nem olcsó mulatság, akár 100 ezer forintba is bekerülhet egy kisdiák „beindítása”. Van azért némi segítsége a családoknak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága összeállított egy tájékoztatót, amely szerint az első évfolyamon 6, a másodikban és harmadikban 8, negyedikben 10 ezer forintba kerül a szükséges – és kötelezően beszerzendő – tankönyvcsomag. A felsősöké 10 és 13 ezer forint között várható.

A tárca adatai csak tájékoztató jellegűek (és valószínűleg a legolcsóbb változatot tartalmazzák), hiszen minden iskola az oktatási programjához választhat tankönyveket, és akár más-más tantárgyhoz különböző kiadók választékából is összeállíthatják a tankönyvcsomagot. Azért is érdekes az államtitkárság kalkulációja, mert a FigyelőNet által találomra választott iskolák mindegyike jóval drágábban kalkulál. A Lónyay Utcai Református Gimnázium honlapján például az ötödikeseknek 17 014 forintot, a hetedikeseknek 21 280 forintot kell fizetni a tankönyvekért az idegen nyelvi könyvek nélkül. A zalaegerszegi Landorhegyi és Pais Dezső Általános Iskolában ugyan ezeken az évfolyamokon 13 675, és 15 200 forint, a mosonmagyaróvári Bólyai János Általános Iskolában pedig 12 750, illetve 16 809 forint.

Különösen megdobhatja a végső árat a külföldről adaptált nyelvkönyvek igénylése. Az államtitkárság összeállítása szerint egyébként a legolcsóbb tankönyv az 1-2. évfolyam egyik szövegértés-szövegalkotás feladatgyűjteménye, ez 106 forintba kerül, a legdrágább pedig a Hétszínvirág olvasókönyv egyik speciális változata az általános iskola 3. évfolyamán, ami önmagában több mint háromszorosa az átlag harmadikos tankönyvcsomagnak, 26 ezer forint.

De nehéz és de drága az iskolatáska

A tankönyvcsomag persze csak egy része a pénztárcák augusztusi megsarcolóinak, ugyanis be kell szerezni az egyéb tanszereket is a gyurmától a körzőn át a füzetekig, írólapokig. Ez különösen az elsős kisdiákoknál nyomhatja meg erőteljesen a költségeket. Az egyik fővárosi iskolában most elsős kisdiák szülei például arról számoltak be a FigyelőNetnek, hogy a tanítók által kapott „évkezdési listán” szereplő füzeteket – köztük néhány speciális, nagyobb alakú füzet –, és azok borítóit, a tollakat, a ceruzákat, a rajzfelszereléseket, és egyéb tanulást segítő eszközöket, valamint a tisztasági csomagot, és a testnevelési ruházatot nagyjából 30 ezer forintért tudták beszerezni.

Az iskolatáska és a tolltartó egy újabb 15 ezer forintos tételt jelentett. (Persze nagy a szórás, a „menőnek” reklámozott iskolatáskák között találni több mint 30 ezer forintért beszerezhetőt is, és van 7 ezerért tolltartó.) Az elsősöknek „kijár” egy íróasztalt (25 ezer forint), székkel (10 ezer forint), valamint a ruházatot is igazítani kell az iskolába járáshoz. A szeptemberi ebédbefizetéssel, és az előre nem látható költségekkel együtt tehát közel 100 ezer pluszkiadással terheli a családot a tanévkezdés. Nyilván, a felsőbb évfolyamosoknak – jó esetben – már nem kell újra táskát, tolltartót, íróasztalt és tisztasági- és uzsonnászsákot venni, de a füzet, toll, ceruza például nem megkerülhető. És nem minden családnál csak egy gyerek ül be a padba szeptembertől.

Egyébként nem csak drága, hanem továbbra is nehéz az iskolatáska. Ma is érvényben van az a 2005-ös rendelet,amely szerint maximum három kiló lehet az alsó tagozatosok iskolatáskája. Az iskoláknak elvileg úgy kell összeállítani az órarendet, hogy a szükséges könyvektől az ne legyen ennél nehezebb. A cél persze jó (volt) – a gyerekek gerincét kímélnék ezzel a jogalkotók -, de a gyakorlatban nem lehet órarendet ez alapján összeállítani. Nem lehet sem ellenőrizni sem szankcionálni a rendelet be nem tartását, úgyhogy továbbra is átlag 5-6 kilós táskával sétálnak a kisdiákok a legtöbb iskolába.

Hogyan csökkenhetnek a terhek?

Egyrészt bizonyos feltételek mellett az állam átvállalja a tankönyvcsomag árát. Ingyenesen az a tanuló kaphat tankönyvet, aki három- vagy többgyermekes családban él, illetve ha tartósan beteg, fogyatékkal él, vagy halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarai vannak. E támogatásban a 2009/2010-es tanévben 518 ezren részesültek.

A másik pénztárcakímélő juttatás a szülők munkáltatóitól jöhet. Bár az iskolakezdési támogatás adómentessége január 1-jétől megszűnt, de még mindig kedvezményes adózás mellett, természetbeni és egyéb béren kívüli juttatásként nyújthatják ezt szülők munkáltatói.

A jogszabály szerint évi 22 050 forintot kaphatnak ezen a címen fejenként a szülők. Iskolakezdési támogatás a tanévkezdést megelőző és követő 60 napban, vagyis idén július 1. és október 31. között vehető igénybe tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik