Belföld

Borsodban, Szabolcsban támad a szegények betegsége

Ugrásszerűen megnőtt a tbc-s megbetegedések száma a két megyében.

Nyolcvan százalékkal több a tbc-s Borsod megyében, mint tavaly ilyenkor. Az egész megyében elrendelték a kötelező tüdőszűrést. Hasonlóan sok megbetegedést tapasztaltak Szabolcsban is, ezért ott is az egész megyére kiadták a határozatot.

Borsod megyében jelentősen nőtt az új betegek száma, a régió közegészségügyi járványügyi felügyelője szerint összesen 217 új beteget fedeztek fel. Snellenperger Tünde szerint azonban a valóságban ennél sokkal többen vannak.

„Valószínű, hogy ezek az új megbetegedések mindenképpen panasszal orvoshoz fordulók köréből kerülhettek ki, de a szűrővizsgálat arra is szolgálna, hogy még a panaszmentes időszakban kiemeljék a tbc-s betegeket, és azok ne fertőzzék a környezetüket” – mondta a felügyelő.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka a sokkal több megbetegedésnek, a szakember azt felelte: a tbc-s megbetegedések előfordulása összefüggést mutat a rossz szociális, gazdasági helyzettel, munkanélküliséggel, a lakosság egészségkultúrájával, higiénés viszonyaival.

Azért is fontos, hogy a lakosok elmenjenek a kötelező tüdőszűrésre, mert a tbc korai stádiumban sokkal jobban gyógyítható. Hasonlóan sok a beteg Szabolcs megyében is, ezért ott is az egész megyében elrendelte az ÁNTSZ a kötelező szűrést. Magyarország más tájain egyébként csökken a tüdőbetegségek száma.

A tuberkulózis a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt. Az 1900-as évek elején magyar népbetegségnek (Morbus hungaricus) nevezték. Egy fertőző tébécés beteg évente általában mintegy 10-15 további embert fertőz meg a szakemberek szerint.

Magyarországon minden újszülöttet beoltanak tuberkulózis ellen. A tbc-fertőzés iránt a legfogékonyabbak a gyenge immunrendszerűek, betegek, alultápláltak, egyéb okból tüdőbetegek, erős dohányosok. A WHO egyenesen fogalmaz: a tbc a szegények betegsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik