Belföld

A zöldségesek szerint zöldség, hogy a zöldek a zöldségektől óvnak

Drágák a zöldségek, de a Terméktanács szerint nem veszélyesek.

A Magyarországon termelt zöldségek, gyümölcsök nem veszélyeztetik az emberek egészségét – közölte a Terméktanács ügyvezető igazgatója a közrádió reggeli műsorában. Szerinte nem igaz, hogy a hazai mezőgazdasági termékeknek csak az ötöde tiszta. Mártonffy Béla közölte, egy néhány hete kapott EU-értékelés a magyar termékeket a legjobbak közé sorolta.

Előzőleg a Levegő Munkacsoport a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozatának felmérése alapján azt állította, hogy a beszerzett magyar termékek 21 százaléka volt tiszta. Azt a civil környezetvédők is elismerték, hogy nincs nagy baj, a magyar termék általában sokkal jobb minőségű és tisztább, mint az import.

Óva int az általánosítástól a Vidékfejlesztési Minisztérium is. Bognár Lajos helyettes államtitkár azt mondta, a magyar hatósági vizsgálati rendszer még szigorúbb, mint az uniós. Az új jogi változások pedig még tovább fokozzák a vállalkozók felelősségét.

Az egy évvel korábbihoz képest egyébként idén júniusban a burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 32,9, illetve 21 százalékos növekedés következett be. A gyümölcsök termelői ára júniusban 26,5 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik