Belföld

Már informálódhatunk az októberi önkormányzati választásról

Működik a Választási Információs Szolgálat.

A települési önkormányzati és kisebbségi választások kampányában is rendelkezésre áll az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztató szolgáltatása, a Választási Információs Szolgálat (VISZ). Az iroda munkatársai hétfő és csütörtök között 8.30 és 16.00 óra, míg pénteken 8.30 és 13.00 óra között érhetők el akár telefonon, akár elektronikus levél útján. Az OVI-nak is helyet adó V. kerületi, Arany János utcai épületben működő VISZ-ben jelenleg két választási szakember áll az érdeklődők rendelkezésére: az október 3-án tartandó önkormányzati és kisebbségi választással kapcsolatban bárki kérdezhet tőlük.

Naponta átlagosan mintegy félszáz hívást kapnak, a kérdések legtöbbjében arra várnak tőlük választ, miként és hol lehet bejelenteni jelölőszervezetet, hogyan lehet valakiből képviselő-, vagy polgármesterjelölt. Minden második kérdés a kisebbségi választással kapcsolatos. A VISZ a 06-1-795-33-10-es, vagy a helyi tarifával hívható 06-40-200-717-es számon hívható munkaidőben, míg elektronikus levelet a visz@kim.gov.hu címre lehet küldeni. A VISZ csak felvilágosítást adhat, így senki helyett nem készíthet beadványt, nem is bírálhatja el azokat, és vizsgálatot sem indíthat semmilyen ügyben.

A választópolgárok a kifogásaikkal, jogorvoslati ügyeikkel a helyi, a területi, vagy az Országos Választási Bizottsághoz fordulhatnak. A választási eljárási törvény a választási irodák kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket a választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, továbbá tájékoztatást adnak a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. Ez utóbbinál fontos tudnivaló, hogy a jogorvoslati idők többsége három napról két napra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik