Belföld

Nehéz időszak előtt az allergiások

A rendkívül csapadékos tavaszi időjárás miatt lényegesen több parlagfűre kell idén számítani Magyarországon.

A szakemberek szerint ennek megfelelően a pollen-koncentrátum is megnő majd a levegőben, nehéz időszak elé állítva az allergiásokat. A Nemzetközi Parlagfű Társaság szerint még mindig nem késő megkezdeni a kaszálást, hisz így nemcsak a szénanáthások életét könnyíthetik meg, hanem a több százezres bírságot is elkerülhetik a magánterületek tulajdonosai.

A szakemberek szerint nem tolódik el a parlagfű szezon idén, de nagyon intenzív lesz. A rendkívüli esős tavasz ugyanis számos olyan mezőgazdasági munkát késleltetett, amely a gyomirtást hatékonnyá tette volna. Ezek elmaradása miatt nemcsak a mezei gyomok, a parlagfű is felszaporodott: óvatos becslések szerint 10-15 százalékkal több az országban az allergén gyomnövény, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Bizonyos területeken már megkeződött a virágzás, de a pollentermelés maximuma augusztus végén, szeptember elején várható. Becslések szerint különböző mértékben, de minden 3-4. ember allergiás a parlagfűre, így várhatóan százezrek életét keseríti meg a gyomnövény – mondta Kőmíves Tamás, a Nemzetközi Parlagfű Társaság elnöke.

A Nemzetközi Parlagfű Társaság számítása szerint jelenleg 700 ezer hektár, vagyis körülbelül egy megyényi terület szennyezett parlagfűvel; Magyarország ezzel továbbra is csúcstartó Európában a parlagfüves területek nagyságát tekintve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik