Belföld

Zaklatás terén sem vagyunk jobbak a “világnál”

Magyarországon nincs is jogi meghatározása a szexuális zaklatásnak.

Egy nemzetközi felmérés szerint a világon átlagosan minden tizedik alkalmazottat zaklattak már szexuálisan munkahelyén. Magyarországon a megkérdezettek hét százaléka számolt be ilyen jellegű inzultusról, de Sipos Márta munkajogász az InfoRádiónak ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországon nincs is jogi meghatározása a szexuális zaklatásnak.

A bíróságok csak akkor hoznak elmarasztaló ítéletet, ha a sértettet konkrét hátrány éri – tette hozzá a szakember. Sipos Márta kiemelte: a skála a megjegyzésektől vagy fotók küldésétől egészen a zsarolásig terjedhet. Mivel nincs kialakított eljárásrend és szankcionálási rendszer, ha valakit ilyen inzultus ér, az nem is tudja pontosan, miért tiltakozzon – hangsúlyozta.

Wirth Judit, a Nők a Nőkért Egyesület munkatársa a közrádiónak ugyanezt a problémát emelte ki. Mint mondta, a szexuális zaklatás – mint kifejezés – egyetlen jogszabályban, az egyenlő bánásmódról szóló törvényben szerepel, ott is csak érintőlegesen. A definíció azonban hiányzik, márpedig amit nem definiálnak a törvényben, azt nehéz büntetni – magyarázta.

Wirth Judit szerint a magyar bíróságoknak nincs kialakított eljárási rendjük a szexuális zaklatások esetében, mivel szinte egyáltalán nem indulnak perek ezekben az ügyekben. Sipos Márta munkajogász szerint kell egy bizonyos méltóságtudatnak lennie az emberekben, hogy tudják, milyen közeledést tekintenek nemkívánatosnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik